Saint-Nectaire

De Saint-Nectaire is een Franse kaas die geproduceerd wordt in Auvergne-Rhône-Alpes, in de departementen Cantal en Puy-de-Dôme. De kaas is een van de 44 Franse kazen met een beschermde oorsprongsbenaming.
De saint-nectaire wordt tweemaal per dag gemaakt: direct na het melken wordt de melk aangezuurd en binnen een uur gestremd. De wrongel wordt gesneden, van de wei gescheiden en in vormen gedaan. De kaas wordt met grof zout gezouten en 24 uur in een pers onder druk gezet. Vervolgens verblijven de kazen een week in een koude ruimte, Hierna volgt nog een rijpingproces gedurende vijf tot zes weken. Gedurende de rijping worden de kazen regelmatig met pekelwater gewassen en worden ze gekeerd.
Er zijn twee hoofdsoorten van AOC-boerenkazen. Het verschil is te zien aan het kaasmerk in de kaas. De kazen met een ovaal merk zijn originele AOC-boerenkazen. De kazen met een rechthoekig merk zijn wel uit de streek, maar de melk kan thermisch behandeld zijn, en de kaas kan minder vet bevatten.
Er wordt ook een kleinere Saint-Nectaire gemaakt, de petit Saint-Nectaire, met een diameter van 13 cm en een gewicht van 600 gram.