Saint Agur

Saint Agur (uitgesproken als [sɛ̃taɡyʁ]) is een blauwschimmelkaasmerk van Savencia Fromage & Dairy Group en wordt gemaakt met gepasteuriseerde koemelk uit het dorp Beauzac in de Monts du Velay, onderdeel van de bergachtige regio Auvergne in Midden-Frankrijk. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, verrijkt met room, en bevat 60% botervet, waardoor hij als dubbele roomkaas kan worden beschouwd. De kaas rijpt 60 dagen in kelders en wordt sterker en kruidiger naarmate hij ouder wordt.
De vochtige, rijke, witte kaas heeft karakteristieke olijfgroene schimmeladers en een gladde, romige textuur met een subtiele, mild pittige smaak die qua presentatie en smaak lijkt op een zachtere en fijnere Roquefort. Hij is niet zo zout als meer traditionele blauwschimmelkaas, en zijn pittige en romige karakter is in balans om niet te overheersen door een scherpe beet, hoewel dit afhankelijk is van de leeftijd van de kaas. Dankzij de dubbele room is deze kaas gemakkelijk smeerbaar en smelt hij ook goed.
Saint Agur wordt geproduceerd in achthoekige prisma's van 2 kg (4,4 lb), waardoor hij gemakkelijk in punten te snijden is. Hij heeft geen korst en wordt soms in folie geleverd om te voorkomen dat de kaas blauwer wordt.